In the weeks 28-31 we are closed due to the summer holidays. Have a nice summer!

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
+47 62 82 88 28 | marked@norskebacker.no |

Møt konstruktørene Bergkvist og Rismoen

Da Trond Rismoen kom tilbake til Norske Backer i 2007 med en fersk ingeniørgrad i dokumentmappa, måtte han dele kontor i noen måneder med Sigurd Bergkvist. De to kollegene, som begge fikk støtte fra arbeidsgiveren for å studere til ingeniører, har arbeidet sammen i konstruksjonsavdelingen siden den gang.

-Dette var en omskiftende tid i Norske Backer AS. Det var de siste månedene i de gamle lokalene på Langeland i Kongsvinger, og det var allerede vedtatt at serieproduksjonen vår skulle overføres til søsterfabrikken vår i Polen. Ledelsen brukte litt tid til å finne ut hvor det var mest bruk for meg. Derfor fikk jeg dele kontor med Sigurd, og heldigvis fant de en plass til meg i konstruksjonsavdelingen, forteller Trond Rismoen.

Gjøvik tekniske fagskole

Både Sigurd Bergkvist og Trond Rismoen gikk automasjonslinjen på videregående skole, gjennomførte læretiden hos Norske Backer AS, og fikk støtte fra arbeidsgiveren for å ta ingeniørstudier på Høyskolen i Gjøvik (HiG).

– Det var tidligere daglig leder Kenneth Judin, som ringte og lurte på om jeg kunne tenke meg mer utdanning. Det var året etter at jeg fikk fagbrevet, og jeg hadde fått permisjon på grunn av førstegangstjenesten. Det var i 1998/99. Sjefen sa at de i så fall ville bidra med økonomisk støtte.

– «Dette var et altfor godt tilbud til å takke nei til, og jeg trengte ikke mer enn et par dager til å tenke meg om, forteller Sigurd Bergkvist, som hadde sin første arbeidsdag hos Norske Backer AS allerede i 1996.»

– Jeg hadde utplassering her noen dager i måneden det siste året på videregående. Senere fikk jeg tilbud om lærlingeplass her, og tok fagbrevet i 1998.

Automasjonslinjen

I likhet med Trond Rismoen gikk Sigurd Bergkvist første året på Sentrum videregående skole i Kongsvinger, og som for kollegaen var det ingen tvil om det var mekanikkfaget det skulle handle om. Men på den tiden var det ingen automasjonslinje på skolen i Kongsvinger, og mens Rismoen fullførte den videregående opplæringen i Brumunddal, gikk Bergkvist det siste året på Hamar.

Begge var nemlig fast bestemt på at det var industrien som var mest forlokkende.

-Automatikkmekaniker var det nærmeste en kunne komme av fag som ikke hadde med sveising eller bilmekanikk å gjøre, sier Rismoen, mens Bergkvist forteller at han alltid har likt tekniske utfordringer.

-Det ble mye lego i barndommen, ler han.

Plikttjeneste

– «20. august 2021 var det 20 år siden Trond Rismoen begynte som lærling hos Norske Backer AS. Han husker godt første gang han ble kalt inn i «bua» til Arne Olsberg, som var vedlikeholdsansvarlig på verkstedet på den tiden.»

-Jeg hadde søkt om å få bli lærling her, og jeg ble tatt veldig godt imot med en gang. Det var i det hele tatt en fin læretid, med mye varierte oppgaver og veldig bra opplæring, sier ingeniøren, som også jobbet hver sommer og så mye han kunne ellers hos Norske Backer AS mens han holdt på med ingeniørstudiene.

Trond Rismoen fikk sitt eget kontor i konstruksjonsavdelingen da Norske Backer AS flyttet til sine nye lokaler på industriområdet SIVA noen kilometer utenfor Kongsvinger sentrum sommeren 2008, og kunne ikke tenke seg et bedre sted å jobbe.

-Jeg hadde to års plikttjeneste etter studiene, men har ikke engang vurdert noe annet arbeidssted i årene etterpå. Her har jeg vært på jobb seinest halv syv om morgenen i alle disse årene, og det kommer jeg til å fortsette med så lenge jeg kan.

Kontinuerlig utvikling

Både Bergkvist og Rismoen fremhever det gode arbeidsmiljøet hos Norske Backer AS.

-Vi har veldig lite gjennomtrekk her og det er sjelden noen slutter før de må gå av med pensjon, sier Rismoen, som også synes at fagområdet og ikke minst kundekontakten både er spennende og utfordrende.

De to ingeniørene forteller om et fagområde som er i kontinuerlig utvikling, der ikke minst digitale verktøy gjør seg stadig mer gjeldende.

-Nå har vi egne programmer for styrkeberegning og en rekke andre digitale spesialverktøy som gjør at vi kan løse tekniske utfordringer mye raskere og enklere enn før. I noen tilfeller kan dette faktisk åpne for løsninger som rett og slett ikke var mulige uten dette verktøyet, forteller Sigurd Bergkvist, som nå er blitt leder for den fem mann sterke konstruksjonsavdelingen til Norske Backer AS.

– «Men fremdeles er det noen manuelle arbeidsoppgaver. Fra tid til annen dukker det opp varmeberegninger og styrkeberegninger som krever god, gammeldags kompetanse.»