Møt konstruktørene Bergkvist og Rismoen

Møt konstruktørene Bergkvist og Rismoen

Skjermbilde 2021-09-01 110442

Da Trond Rismoen kom tilbake til Norske Backer i 2007 med en fersk ingeniørgrad i dokumentmappa, måtte han dele kontor i noen måneder med Sigurd Bergkvist. De to kollegene, som begge fikk støtte fra arbeidsgiveren for å studere til ingeniører, har arbeidet sammen i konstruksjonsavdelingen siden den gang.

-Dette var en omskiftende tid i Norske Backer AS. Det var de siste månedene i de gamle lokalene på Langeland i Kongsvinger, og det var allerede vedtatt at serieproduksjonen vår skulle overføres til søsterfabrikken vår i Polen. Ledelsen brukte litt tid til å finne ut hvor det var mest bruk for meg. Derfor fikk jeg dele kontor med Sigurd, og heldigvis fant de en plass til meg i konstruksjonsavdelingen, forteller Trond Rismoen.

Gjøvik tekniske fagskole

Både Sigurd Bergkvist og Trond Rismoen gikk automasjonslinjen på videregående skole, gjennomførte læretiden hos Norske Backer AS, og fikk støtte fra arbeidsgiveren for å ta ingeniørstudier på Høyskolen i Gjøvik (HiG).

– Det var tidligere daglig leder Kenneth Judin, som ringte og lurte på om jeg kunne tenke meg mer utdanning. Det var året etter at jeg fikk fagbrevet, og jeg hadde fått permisjon på grunn av førstegangstjenesten. Det var i 1998/99. Sjefen sa at de i så fall ville bidra med økonomisk støtte.

– «Dette var et altfor godt tilbud til å takke nei til, og jeg trengte ikke mer enn et par dager til å tenke meg om, forteller Sigurd Bergkvist, som hadde sin første arbeidsdag hos Norske Backer AS allerede i 1996.»

– Jeg hadde utplassering her noen dager i måneden det siste året på videregående. Senere fikk jeg tilbud om lærlingeplass her, og tok fagbrevet i 1998.

Automasjonslinjen

I likhet med Trond Rismoen gikk Sigurd Bergkvist første året på Sentrum videregående skole i Kongsvinger, og som for kollegaen var det ingen tvil om det var mekanikkfaget det skulle handle om. Men på den tiden var det ingen automasjonslinje på skolen i Kongsvinger, og mens Rismoen fullførte den videregående opplæringen i Brumunddal, gikk Bergkvist det siste året på Hamar.

Begge var nemlig fast bestemt på at det var industrien som var mest forlokkende.

-Automatikkmekaniker var det nærmeste en kunne komme av fag som ikke hadde med sveising eller bilmekanikk å gjøre, sier Rismoen, mens Bergkvist forteller at han alltid har likt tekniske utfordringer.

-Det ble mye lego i barndommen, ler han.

Plikttjeneste

– «20. august 2021 var det 20 år siden Trond Rismoen begynte som lærling hos Norske Backer AS. Han husker godt første gang han ble kalt inn i «bua» til Arne Olsberg, som var vedlikeholdsansvarlig på verkstedet på den tiden.»

-Jeg hadde søkt om å få bli lærling her, og jeg ble tatt veldig godt imot med en gang. Det var i det hele tatt en fin læretid, med mye varierte oppgaver og veldig bra opplæring, sier ingeniøren, som også jobbet hver sommer og så mye han kunne ellers hos Norske Backer AS mens han holdt på med ingeniørstudiene.

Trond Rismoen fikk sitt eget kontor i konstruksjonsavdelingen da Norske Backer AS flyttet til sine nye lokaler på industriområdet SIVA noen kilometer utenfor Kongsvinger sentrum sommeren 2008, og kunne ikke tenke seg et bedre sted å jobbe.

-Jeg hadde to års plikttjeneste etter studiene, men har ikke engang vurdert noe annet arbeidssted i årene etterpå. Her har jeg vært på jobb seinest halv syv om morgenen i alle disse årene, og det kommer jeg til å fortsette med så lenge jeg kan.

Kontinuerlig utvikling

Både Bergkvist og Rismoen fremhever det gode arbeidsmiljøet hos Norske Backer AS.

-Vi har veldig lite gjennomtrekk her og det er sjelden noen slutter før de må gå av med pensjon, sier Rismoen, som også synes at fagområdet og ikke minst kundekontakten både er spennende og utfordrende.

De to ingeniørene forteller om et fagområde som er i kontinuerlig utvikling, der ikke minst digitale verktøy gjør seg stadig mer gjeldende.

-Nå har vi egne programmer for styrkeberegning og en rekke andre digitale spesialverktøy som gjør at vi kan løse tekniske utfordringer mye raskere og enklere enn før. I noen tilfeller kan dette faktisk åpne for løsninger som rett og slett ikke var mulige uten dette verktøyet, forteller Sigurd Bergkvist, som nå er blitt leder for den fem mann sterke konstruksjonsavdelingen til Norske Backer AS.

– «Men fremdeles er det noen manuelle arbeidsoppgaver. Fra tid til annen dukker det opp varmeberegninger og styrkeberegninger som krever god, gammeldags kompetanse.»

Subscribe to our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Del innlegget med andre

Trude

Navn + alder + hvor du kommer fra:

 • Trude
 • 50 år
 • Kommer fra Lørenskog, flyttet til Odalen 1980.
 

Hvor lenge har du jobbet i Norske Backer:

 • Har vært her i 3 år 17. februar.
 

Hvilken stilling har du, og hva gjør du på jobb:

 • Den er egentlig ganske lang – sentralborddame, regnskapsmedarbeider og kontormedarbeider
 • Fakturaer inn og ut er hovedsaken, bestillinger til administrativt, selskapsdame for dem som tar fem minutter pause, ellers er jeg som poteta – kan brukes til alt.

Hva liker du med jobben – trives du?

 • Ja, stortrives.
 

Hvordan fant og fikk du jobb her?

 • Gjennom Aktiv Bemanning. Var her først i 6 måneder gjennom dem fra 17. februar, og fikk deretter fast jobb fra 17. august.
 

Hvilken utdanning/bakgrunn har du:

 • Jeg har ett år på handelskolen, og kom ikke inn på andre året. Jobbet derfor i teknisk etat i et år, og kom deretter inn på andre året på handelskolen. MEN, så ble jeg gravid med tvilling, så jeg slutta på skolen. Siden har det bare vært sånn ymse arbeid før jeg kom hit.
 

Hva gjør du på fritiden? Har du noen hobbyer?

 • Jeg har Teddy, og han er hobbyen min. Ellers spinner jeg fordi jeg har meldt meg på Birken, «så det går i sikling». Også strikker jeg jo da og spiller Candy Crush.
 

En gøy og helt tilfeldig ting?

 • Hvor mange land du har besøkt?
  • Fem land
 • Hva er favorittfrukten? Favorittretten?
  • Jordbær. Lapskaus.
 • Synger du i dusjen? I bilen?
  • Ikke nå når jeg dusjer i fellesdusj, det går ikke. Men jeg synger i dusjen. Ellers synger jeg egentlig ganske mye, overalt egentlig.
 • Hva hører du på i bilen? Musikk, podcast, radio, ingenting?
  • Radio eller Spotify.

Stian

Navn + alder + hvor du kommer fra:

– Stian
– 47 år
– Kongsvinger


Hvor lenge har du jobbet i Norske Backer?

– Siden 2016 – litt over 6 år


Hvilken stilling har du, og hva gjør du på jobb?

– Salg og markedssjef

– Ansvar for salgsavdeling og salgsbudsjett.

– Har kundeansvar for de større kundeavtalene.

– Har og ansvar for markedsaktiviteter og strategier

– Sitter i ledergruppen til Norske Backer.


Hva liker du med jobben – trives du?

– Alle de spennende utfordringene som vi har rent teknisk – alltid nye skreddersydde
produkter og tankevirksomhet for å løse de unike kundenes oppvarmingsbehov.

– Stor endring i samfunnet, med fokus på digitalisering og bærekraft, noe som gjør at
man på både salgs- og markedsavdelinga må henge med på dette.

– Oppriktig interessert i å lære nye ting, noe denne jobben gir både mulighet til og krav om.

– Et godt arbeidsmiljø med gode, dyktige medarbeidere, sånn at det er kjekt å være på jobb.

– Trives du – Ja, trives veldig godt.


Hvordan fant og fikk du jobb her?

– Søkte på en selgerjobb i 2014 og var på intervju, men stillingen ble droppet grunnet
situasjonen i markedet da. I 2016 ble jeg oppringt av daværende daglig leder når jeg
sto å fiska laks i Orkla, fordi han husket meg fra 2014 og lurte på om jeg fortsatt var
interessert i jobben. Jeg kom inn igjen for å ta en prat, og fikk jobb.

– Kom inn i august 2016 som selger, og ble salgssjef litt over ett år senere.


Hvilken utdanning/bakgrunn har du:

– Gikk salg og markedsføring på videregående skole. Etter det har jeg kun jobbet med
salg. Begynte først i Ringnes, deretter gikk over til Coca Cola, så inn i Amedia, videre
til Adecco Salg hvor blant annet Norske Backer var en kunde.
Videre var jeg i Ramirent før jeg begynte her hos Norske Backer.


Hva gjør du på fritiden? Har du noen hobbyer?

– Siste året har jeg kjøpt meg ett oppussingsprosjekt, så har ikke hatt tid til noen andre hobbyer. Ellers er fluefiske hobby nummer en, jeg er glad i å være ute i naturen og sove i telt. Ellers er det litt jakt, også liker jeg å drive på i garasjen med blant annet skruing og snekring.


En gøy og helt tilfeldig ting?

Hvor mange land har du besøkt?
–  12 land.

Hva er favorittfrukten din? Favorittretten?
– Vannmelon. Svineknoke med sursøt saus.

Synger du i dusjen? I bilen?
– Ja og ja

Hva hører du på i bilen? Musikk, podcast, radio, ingenting?
– I hovedsak på radio.

Bengt

Navn + alder + hvor du kommer fra:

– Bengt
– Fortsatt 65 år
– Charlottenberg, Sverige – flyttet hit i 1980

Hvor lenge har du jobbet i Norske Backer?

– Siden 2008

Hvilken stilling har du, og hva gjør du på jobb?

– Kvalitetsleder.

– Jeg driver med teknisk dokumentasjon og jeg er industrivernleder.

– Jeg er ansvarlig for kvalitetssystemet og miljøsystemet, gjennom blant annet sertifiseringer. Jeg er ofte involvert i andre sertifiseringer, selv om ikke dette er mitt hovedansvar.

– Driver også litt med teknisk tegning.

– Jeg skriver en del instrukser, samt sammenstilling av dokumentasjonspakker i prosjektleveranser.

Hva liker du med jobben – trives du?

– Jeg liker at det er veldig uforutsigbare arbeidsdager – det dukker alltid opp nye utfordringer som må løses. Man får brukt hodet og den erfaringen man har, og man settes på prøve ganske ofte. Det passer bra for meg, fordi jeg er nysgjerrig av natur og liker utfordringer. I tillegg finnes det alltid noe å lære.

– Ja, jeg trives, og jeg kommer nok ikke til å slippe jobben med det første, selv om jeg nærmer meg pensjonsalder. Jeg synes det er kjempefint miljø her, men det finnes selvsagt noen dager hvor det er litt tyngre, men det dominerer hverdagen ikke noe særlig.

Hvordan fant og fikk du jobb her?

– Jeg jobbet i Oslo hvor jeg også arbeidet som kvalitetsleder, og pendlet mellom Oslo og Kongsvinger. Tilfeldigvis traff jeg den tidligere kvalitetslederen som jobbet i Norske Backer på bussen, som jeg allerede kjente gjennom bordtennisen. Han nevnte at han kom til å gå av med pensjon innen en viss tid, og da skjønte jeg at det fantes en åpning. Jeg sendte inn søknad før jobben ble utlyst, og fikk napp på den.

Hvilken utdanning/bakgrunn har du:

– I Sverige heter utdanningen min Gymnasium Ingeniør, og det er en fireårig teknisk utdanning.

– Har jobbet for ESSNOR Storkjøkken i over 20 år i samme lokale som Norske Backer nå holder til i. Jeg har også jobbet for Cargoscan.

Hva gjør du på fritiden? Har du noen hobbyer?

– Jeg spiller bordtennis for BTK Kobra. Jeg driver litt som trubadur hvor jeg spiller gitar og synger sammen med min samboer. Jeg har akkurat tatt opp en gammel hobby som radioamatør. Jeg driver også og maler noen bilder iblant, og har også skrevet noen historier. Kom blant annet på 1. og 2. plass i en lokal skrivekonkurranse på norsk. Jeg spiller også bass.


En gøy og helt tilfeldig ting?

Hvor mange land har du besøkt?
–  16-17 land.

Hva er favorittfrukten din? Favorittretten?
– Banan. Julemiddag med ribbe og pølse og full pakke på vinter, og om sommeren er det grilla nakkekoteletter med tilbehør.

Synger du i dusjen? I bilen?
– Synger litt i dusjen. Ja, synger vertfall i bilen.

Hva hører du på i bilen? Musikk, podcast, radio, ingenting?
– Helst Radio Vinyl på radio, men alt etter humør.