Bærekraftsstrategi

Bærekraftsstrategi

I Norske Backer jobber vi aktivt for å bidra med å redusere klimaavtrykket. Vi tar bærekraftig utvikling på alvor, og er opptatt av å ta vare på samfunnet og miljøet rundt oss. Vi har produkter og tjenester som er basert på bruk av elektrisitet som oppvarming, fremfor fossile energikilder som eksempelvis gass og kull. Med andre ord vil våre produkter gi et mindre klimaavtrykk, dersom det brukes fornybar energi til strøm heller enn fossil energi. Selv bruker vi i all hovedsak elektrisitet som oppvarming i våre lokaler.

FN definerer bærekraftig utvikling som «en utvikling som imøtekommer dagens behov uten å ødelegge mulighetene for at kommende generasjoner skal få dekket sine behov.»

Vi ønsker å hjelpe andre virksomheter med denne overgangen, og tilbyr tjenesten Backer Switch for deg som ønsker å gå fra fossile energikilder til oppvarmingsløsninger basert på mer fornybar energi.

Eksempel fra tidligere kunde: Kunden hadde et energiforbruk på 46 250 kWh per år på en av gassbrennerne i sitt anlegg. Fotavtrykket for denne ene gassbrenneren tilsvarte 0,22 kgCO2e per kWh. Ved å gå over til strøm, ble det nye avtrykket 0,03 kgCO2e per kWh. Kunden reduserte klimaavtrykket sitt med 8,79 tonn CO2 per år bare ved å bytte ut en gassbrenner!

Bildet viser rød bakrunn, sorte piler og logo

I vårt arbeid med bærekraftig utvikling, har vi utarbeidet en femårig bærekraftsstrategi som skal gå fra 2023 til 2028. For å bidra til å nå FNs bærekraftsmål har vi i utarbeidelsen av strategien gått nøye gjennom eksisterende drift, og ut fra dette utarbeidet flere konkrete tiltak og mål som vi skal nå innen 2028.

Vi har også satt opp en detaljert tiltaksplan, hvor vi har fordelt ansvaret på ulike ansatte, og har kategorisert tiltakene i kategoriene energibruk, materialer, leverandører, klima og menneske og samfunn. Noen av tiltakene er allerede gjennomført, som for eksempel installering av el-billadere, oppsamling av leveringer, tiltak for kildesortering ved å etablere gjenvinningsstasjoner i fabrikken, og bevisstgjøring om energibruk og sparing.

Målene våre er at vi ønsker å endre energibruken vår gjennom å blant annet installere solcellepanel og varmepumper. Vi skal endre materialbruket vårt, gjennom bedre materiellutnyttelse, reduksjon av plast, papp og papir, og bruke mer gjenvunnet materialer. Vi skal gå gjennom vår maskinpark og oppgradere til bedre energistyring. Vi skal undersøke leverandører arbeid med bærekraftig utvikling og hvilke muligheter som finnes for mer miljøvennlige transportmidler.

Våre interne mål har vi koblet mot FNs bærekraftsmål, slik at vi er sikre på at vi faktisk bidrar til måloppnåelse av disse! Vi har valgt ut fire av bærekraftsmålene som vi vet vi kan bidra på.

Som en del av vårt arbeid for å redusere vårt klimaavtrykk, har vi forpliktet oss til Science Based Target initative (SBTi), hvor vi har forpliktet oss til å redusere vårt utslipp med 40% innen 2030. Science Based Target initiative er et samarbeid mellom CDP, United Nations Global Compact, World Resources Institute og World Wide Fund for Nature. SBTi hjelper organisasjoner med å finne ut hvor mye og raskt klimagassutslippet må reduseres for å hindre at den globale oppvarmingen overstiger 1,5 graders målet for mye.

Vi i Norske Backer synes det er viktig at hele virksomheten er involvert i bærekraftsarbeidet – det er ikke en enpersons-jobb! Vi har derfor gjennomført interne bærekraftskurs for å øke kunnskapen til alle ansatte om bærekraftig utvikling og klimaendringene. I tillegg har vi etablert et bærekraftsråd som består av ansatte fra ulike deler av virksomheten, og et bærekraftsteam som består av ledelsen og enkelte andre ansatte som har egne ansvarsområder som IT og innkjøp. Så langt har dette bidratt til gode innspill fra ulike hold, og et samarbeid gjennom hele virksomheten. Vår helt nye gjenvinningsstasjon i fabrikken er et resultat av bærekraftsrådet.

Vi ønsker å være åpne om vårt arbeid, og deler derfor bærekraftsstrategien og vår fremgang med dere!

Trude

Navn + alder + hvor du kommer fra:

 • Trude
 • 50 år
 • Kommer fra Lørenskog, flyttet til Odalen 1980.
 

Hvor lenge har du jobbet i Norske Backer:

 • Har vært her i 3 år 17. februar.
 

Hvilken stilling har du, og hva gjør du på jobb:

 • Den er egentlig ganske lang – sentralborddame, regnskapsmedarbeider og kontormedarbeider
 • Fakturaer inn og ut er hovedsaken, bestillinger til administrativt, selskapsdame for dem som tar fem minutter pause, ellers er jeg som poteta – kan brukes til alt.

Hva liker du med jobben – trives du?

 • Ja, stortrives.
 

Hvordan fant og fikk du jobb her?

 • Gjennom Aktiv Bemanning. Var her først i 6 måneder gjennom dem fra 17. februar, og fikk deretter fast jobb fra 17. august.
 

Hvilken utdanning/bakgrunn har du:

 • Jeg har ett år på handelskolen, og kom ikke inn på andre året. Jobbet derfor i teknisk etat i et år, og kom deretter inn på andre året på handelskolen. MEN, så ble jeg gravid med tvilling, så jeg slutta på skolen. Siden har det bare vært sånn ymse arbeid før jeg kom hit.
 

Hva gjør du på fritiden? Har du noen hobbyer?

 • Jeg har Teddy, og han er hobbyen min. Ellers spinner jeg fordi jeg har meldt meg på Birken, «så det går i sikling». Også strikker jeg jo da og spiller Candy Crush.
 

En gøy og helt tilfeldig ting?

 • Hvor mange land du har besøkt?
  • Fem land
 • Hva er favorittfrukten? Favorittretten?
  • Jordbær. Lapskaus.
 • Synger du i dusjen? I bilen?
  • Ikke nå når jeg dusjer i fellesdusj, det går ikke. Men jeg synger i dusjen. Ellers synger jeg egentlig ganske mye, overalt egentlig.
 • Hva hører du på i bilen? Musikk, podcast, radio, ingenting?
  • Radio eller Spotify.

Stian

Navn + alder + hvor du kommer fra:

– Stian
– 47 år
– Kongsvinger


Hvor lenge har du jobbet i Norske Backer?

– Siden 2016 – litt over 6 år


Hvilken stilling har du, og hva gjør du på jobb?

– Salg og markedssjef

– Ansvar for salgsavdeling og salgsbudsjett.

– Har kundeansvar for de større kundeavtalene.

– Har og ansvar for markedsaktiviteter og strategier

– Sitter i ledergruppen til Norske Backer.


Hva liker du med jobben – trives du?

– Alle de spennende utfordringene som vi har rent teknisk – alltid nye skreddersydde
produkter og tankevirksomhet for å løse de unike kundenes oppvarmingsbehov.

– Stor endring i samfunnet, med fokus på digitalisering og bærekraft, noe som gjør at
man på både salgs- og markedsavdelinga må henge med på dette.

– Oppriktig interessert i å lære nye ting, noe denne jobben gir både mulighet til og krav om.

– Et godt arbeidsmiljø med gode, dyktige medarbeidere, sånn at det er kjekt å være på jobb.

– Trives du – Ja, trives veldig godt.


Hvordan fant og fikk du jobb her?

– Søkte på en selgerjobb i 2014 og var på intervju, men stillingen ble droppet grunnet
situasjonen i markedet da. I 2016 ble jeg oppringt av daværende daglig leder når jeg
sto å fiska laks i Orkla, fordi han husket meg fra 2014 og lurte på om jeg fortsatt var
interessert i jobben. Jeg kom inn igjen for å ta en prat, og fikk jobb.

– Kom inn i august 2016 som selger, og ble salgssjef litt over ett år senere.


Hvilken utdanning/bakgrunn har du:

– Gikk salg og markedsføring på videregående skole. Etter det har jeg kun jobbet med
salg. Begynte først i Ringnes, deretter gikk over til Coca Cola, så inn i Amedia, videre
til Adecco Salg hvor blant annet Norske Backer var en kunde.
Videre var jeg i Ramirent før jeg begynte her hos Norske Backer.


Hva gjør du på fritiden? Har du noen hobbyer?

– Siste året har jeg kjøpt meg ett oppussingsprosjekt, så har ikke hatt tid til noen andre hobbyer. Ellers er fluefiske hobby nummer en, jeg er glad i å være ute i naturen og sove i telt. Ellers er det litt jakt, også liker jeg å drive på i garasjen med blant annet skruing og snekring.


En gøy og helt tilfeldig ting?

Hvor mange land har du besøkt?
–  12 land.

Hva er favorittfrukten din? Favorittretten?
– Vannmelon. Svineknoke med sursøt saus.

Synger du i dusjen? I bilen?
– Ja og ja

Hva hører du på i bilen? Musikk, podcast, radio, ingenting?
– I hovedsak på radio.

Bengt

Navn + alder + hvor du kommer fra:

– Bengt
– Fortsatt 65 år
– Charlottenberg, Sverige – flyttet hit i 1980

Hvor lenge har du jobbet i Norske Backer?

– Siden 2008

Hvilken stilling har du, og hva gjør du på jobb?

– Kvalitetsleder.

– Jeg driver med teknisk dokumentasjon og jeg er industrivernleder.

– Jeg er ansvarlig for kvalitetssystemet og miljøsystemet, gjennom blant annet sertifiseringer. Jeg er ofte involvert i andre sertifiseringer, selv om ikke dette er mitt hovedansvar.

– Driver også litt med teknisk tegning.

– Jeg skriver en del instrukser, samt sammenstilling av dokumentasjonspakker i prosjektleveranser.

Hva liker du med jobben – trives du?

– Jeg liker at det er veldig uforutsigbare arbeidsdager – det dukker alltid opp nye utfordringer som må løses. Man får brukt hodet og den erfaringen man har, og man settes på prøve ganske ofte. Det passer bra for meg, fordi jeg er nysgjerrig av natur og liker utfordringer. I tillegg finnes det alltid noe å lære.

– Ja, jeg trives, og jeg kommer nok ikke til å slippe jobben med det første, selv om jeg nærmer meg pensjonsalder. Jeg synes det er kjempefint miljø her, men det finnes selvsagt noen dager hvor det er litt tyngre, men det dominerer hverdagen ikke noe særlig.

Hvordan fant og fikk du jobb her?

– Jeg jobbet i Oslo hvor jeg også arbeidet som kvalitetsleder, og pendlet mellom Oslo og Kongsvinger. Tilfeldigvis traff jeg den tidligere kvalitetslederen som jobbet i Norske Backer på bussen, som jeg allerede kjente gjennom bordtennisen. Han nevnte at han kom til å gå av med pensjon innen en viss tid, og da skjønte jeg at det fantes en åpning. Jeg sendte inn søknad før jobben ble utlyst, og fikk napp på den.

Hvilken utdanning/bakgrunn har du:

– I Sverige heter utdanningen min Gymnasium Ingeniør, og det er en fireårig teknisk utdanning.

– Har jobbet for ESSNOR Storkjøkken i over 20 år i samme lokale som Norske Backer nå holder til i. Jeg har også jobbet for Cargoscan.

Hva gjør du på fritiden? Har du noen hobbyer?

– Jeg spiller bordtennis for BTK Kobra. Jeg driver litt som trubadur hvor jeg spiller gitar og synger sammen med min samboer. Jeg har akkurat tatt opp en gammel hobby som radioamatør. Jeg driver også og maler noen bilder iblant, og har også skrevet noen historier. Kom blant annet på 1. og 2. plass i en lokal skrivekonkurranse på norsk. Jeg spiller også bass.


En gøy og helt tilfeldig ting?

Hvor mange land har du besøkt?
–  16-17 land.

Hva er favorittfrukten din? Favorittretten?
– Banan. Julemiddag med ribbe og pølse og full pakke på vinter, og om sommeren er det grilla nakkekoteletter med tilbehør.

Synger du i dusjen? I bilen?
– Synger litt i dusjen. Ja, synger vertfall i bilen.

Hva hører du på i bilen? Musikk, podcast, radio, ingenting?
– Helst Radio Vinyl på radio, men alt etter humør.