38 flotte år hos Norske Backer AS

38 flotte år hos Norske Backer AS

Erland Sjoennessen

I 38 år har Erland Sjønnesen vært på plass i fabrikken til Norske Backer AS klokken seks om morgenen. Det har vært 38 flotte år, synes veteranen.

– Det er vel unødvendig å si ettersom jeg har vært her så lenge, men vi har det veldig fint her på Norske Backer AS. Alt er på stell, det er aldri tull med noe som helst. Sjefer har kommet og gått opp gjennom årene, men arbeidsmiljøet har vært like stabilt og bra hele tiden. Veldig trivelige kolleger, og svært liten gjennomtrekk. Det sier vel det meste, mener Sjønnesen.

Fra anlegg til produksjon

Det var stahet og ståpåvilje som sørget for at Erland Sjønnesen fikk jobb hos Norske Backer AS. På begynnelsen av 1980-tallet var nemlig anleggsarbeid et utpreget sesongarbeid, og den unge anleggsarbeideren Sjønnesen var lei av å gå ledig hele vinteren. Derfor spedte han på inntekten med ekstrajobber for elementprodusenten, som den gang holdt til i lokalene der Coop på Langeland ligger nå.

– Produksjonssjefen spurte om jeg kunne jobbe i påsken. Det var i 1983. Jeg sa at det kunne jeg, men på en betingelse, at jeg fikk fast jobb i produksjonen. Først var det ikke snakk om, men dagen etter ringte han og sa at jobben var min hvis jeg ville ha den. Det ville jeg, og siden har jeg vært her.

Fremdeles aktiv syklist

Erland fyller 59 år i november, men det er det ingen som skulle tro. Det er særlig sykling som har bidratt til at veteranen fortsatt holder seg ungdommelig og sprek.

– Jeg har bestandig likt å sykle. Jeg fikk min første racersykkel da jeg var ni år, og jeg tar fortsatt minst to treningsturer i uka, sier mannen som opp gjennom årene har blitt godt kjent på små og større veier over hele distriktet.

Seks, syv mil er «kosetur» for en gammel, aktiv syklist, som har syklet Birken to ganger, grenserittet tre ganger og «den store styrkeprøven» mellom Trondheim og Oslo halvannen gang.

– «Siste gangen var det et aldeles forferdelig vær. Det blåste så fælt at vi måtte trille sykkelen over Dovrefjell. Da ga jeg meg nede i dala en stann. Det får være måte på!»

Så mørkt på situasjonen

I dag er Erland Kongsvingerpatriot og glåmdøl god som noen, men det satt langt inne. Det var faren hans som tok over et 100 mål småbruk på Slåstad, og som dro med seg en temmelig motvillig Erland på flyttelasset fra Moss. Da så han temmelig mørkt på det, som han sier.

– Jeg var 18 år og kjente ingen her. Jeg tok toget tilbake til Moss hver eneste helg. Men det var en stor fordel her oppe, og det var at det var mye kortere ventetid på å få førerkortet. Så jeg hadde lappen, mens kameratene mine bare hadde bil, ler han.

Det tok et par år før han kom inn i det, som han sier, og i dag trives han som bare det. Småbruket er for lengst solgt ut av familien, Erland Skjønnesen har absolutt ingen interesse av slike ting. Han har hatt like mange sorger og oppturer på Gjemselund som han hadde på Melløs, og da de to lagene fremdeles var på topp i Norge og møtte hverandre til kamp, lot han klokelig både det gule og røde skjerfet ligge igjen hjemme.

Ikke et kjedelig øyeblikk

Det er Tyson som er skyld i at Erland Sjønnesen må opp klokken kvart over fire om morgenen. Den 10 år gamle Staffordshire Bullterrieren lever nemlig opp til navnet sitt, og må luftes grundig hver morgen før matfar drar på jobb. Barna Tine på 35 og Dennis på 25 år har for lengst flyttet hjemmefra. Nå er det bare han, Tyson og samboeren Heidi Bakken som holder til i det romslige rekkehuset på Langeland i Kongsvinger, like i nærheten av der produksjonslokalet til Norske Backer AS lå frem til 2008.

– Arbeidsveien er blitt lenger, men det er ikke langt hit til SIVA, heller. Og det er mye mer spennende å jobbe med spesialprodukter som vi gjør nå enn det vi gjorde i årene før serieproduksjonen ble flyttet til fabrikken vår i Polen, sier mannen som rykket opp til gruppeleder, men som fremdeles gjerne tar i et tak der det trengs i fabrikken.

– «Det er små avstander her på Norske Backer AS, og vi jobber tett sammen, sier gruppelederen, som også traff samboer Heidi på jobben for mange år siden.»

– Vi er tre gruppeledere. Sammen med fabrikksjef Uno Rybråten og salgsingeniør Frank Sparby har vi et planleggingsmøte hver mandag klokken ni der vi går gjennom det vi skal gjøre den uka. Som sagt, ikke et kjedelig øyeblikk her på Norske Backer AS.

Subscribe to our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Del innlegget med andre

Trude

Navn + alder + hvor du kommer fra:

 • Trude
 • 50 år
 • Kommer fra Lørenskog, flyttet til Odalen 1980.
 

Hvor lenge har du jobbet i Norske Backer:

 • Har vært her i 3 år 17. februar.
 

Hvilken stilling har du, og hva gjør du på jobb:

 • Den er egentlig ganske lang – sentralborddame, regnskapsmedarbeider og kontormedarbeider
 • Fakturaer inn og ut er hovedsaken, bestillinger til administrativt, selskapsdame for dem som tar fem minutter pause, ellers er jeg som poteta – kan brukes til alt.

Hva liker du med jobben – trives du?

 • Ja, stortrives.
 

Hvordan fant og fikk du jobb her?

 • Gjennom Aktiv Bemanning. Var her først i 6 måneder gjennom dem fra 17. februar, og fikk deretter fast jobb fra 17. august.
 

Hvilken utdanning/bakgrunn har du:

 • Jeg har ett år på handelskolen, og kom ikke inn på andre året. Jobbet derfor i teknisk etat i et år, og kom deretter inn på andre året på handelskolen. MEN, så ble jeg gravid med tvilling, så jeg slutta på skolen. Siden har det bare vært sånn ymse arbeid før jeg kom hit.
 

Hva gjør du på fritiden? Har du noen hobbyer?

 • Jeg har Teddy, og han er hobbyen min. Ellers spinner jeg fordi jeg har meldt meg på Birken, «så det går i sikling». Også strikker jeg jo da og spiller Candy Crush.
 

En gøy og helt tilfeldig ting?

 • Hvor mange land du har besøkt?
  • Fem land
 • Hva er favorittfrukten? Favorittretten?
  • Jordbær. Lapskaus.
 • Synger du i dusjen? I bilen?
  • Ikke nå når jeg dusjer i fellesdusj, det går ikke. Men jeg synger i dusjen. Ellers synger jeg egentlig ganske mye, overalt egentlig.
 • Hva hører du på i bilen? Musikk, podcast, radio, ingenting?
  • Radio eller Spotify.

Stian

Navn + alder + hvor du kommer fra:

– Stian
– 47 år
– Kongsvinger


Hvor lenge har du jobbet i Norske Backer?

– Siden 2016 – litt over 6 år


Hvilken stilling har du, og hva gjør du på jobb?

– Salg og markedssjef

– Ansvar for salgsavdeling og salgsbudsjett.

– Har kundeansvar for de større kundeavtalene.

– Har og ansvar for markedsaktiviteter og strategier

– Sitter i ledergruppen til Norske Backer.


Hva liker du med jobben – trives du?

– Alle de spennende utfordringene som vi har rent teknisk – alltid nye skreddersydde
produkter og tankevirksomhet for å løse de unike kundenes oppvarmingsbehov.

– Stor endring i samfunnet, med fokus på digitalisering og bærekraft, noe som gjør at
man på både salgs- og markedsavdelinga må henge med på dette.

– Oppriktig interessert i å lære nye ting, noe denne jobben gir både mulighet til og krav om.

– Et godt arbeidsmiljø med gode, dyktige medarbeidere, sånn at det er kjekt å være på jobb.

– Trives du – Ja, trives veldig godt.


Hvordan fant og fikk du jobb her?

– Søkte på en selgerjobb i 2014 og var på intervju, men stillingen ble droppet grunnet
situasjonen i markedet da. I 2016 ble jeg oppringt av daværende daglig leder når jeg
sto å fiska laks i Orkla, fordi han husket meg fra 2014 og lurte på om jeg fortsatt var
interessert i jobben. Jeg kom inn igjen for å ta en prat, og fikk jobb.

– Kom inn i august 2016 som selger, og ble salgssjef litt over ett år senere.


Hvilken utdanning/bakgrunn har du:

– Gikk salg og markedsføring på videregående skole. Etter det har jeg kun jobbet med
salg. Begynte først i Ringnes, deretter gikk over til Coca Cola, så inn i Amedia, videre
til Adecco Salg hvor blant annet Norske Backer var en kunde.
Videre var jeg i Ramirent før jeg begynte her hos Norske Backer.


Hva gjør du på fritiden? Har du noen hobbyer?

– Siste året har jeg kjøpt meg ett oppussingsprosjekt, så har ikke hatt tid til noen andre hobbyer. Ellers er fluefiske hobby nummer en, jeg er glad i å være ute i naturen og sove i telt. Ellers er det litt jakt, også liker jeg å drive på i garasjen med blant annet skruing og snekring.


En gøy og helt tilfeldig ting?

Hvor mange land har du besøkt?
–  12 land.

Hva er favorittfrukten din? Favorittretten?
– Vannmelon. Svineknoke med sursøt saus.

Synger du i dusjen? I bilen?
– Ja og ja

Hva hører du på i bilen? Musikk, podcast, radio, ingenting?
– I hovedsak på radio.

Bengt

Navn + alder + hvor du kommer fra:

– Bengt
– Fortsatt 65 år
– Charlottenberg, Sverige – flyttet hit i 1980

Hvor lenge har du jobbet i Norske Backer?

– Siden 2008

Hvilken stilling har du, og hva gjør du på jobb?

– Kvalitetsleder.

– Jeg driver med teknisk dokumentasjon og jeg er industrivernleder.

– Jeg er ansvarlig for kvalitetssystemet og miljøsystemet, gjennom blant annet sertifiseringer. Jeg er ofte involvert i andre sertifiseringer, selv om ikke dette er mitt hovedansvar.

– Driver også litt med teknisk tegning.

– Jeg skriver en del instrukser, samt sammenstilling av dokumentasjonspakker i prosjektleveranser.

Hva liker du med jobben – trives du?

– Jeg liker at det er veldig uforutsigbare arbeidsdager – det dukker alltid opp nye utfordringer som må løses. Man får brukt hodet og den erfaringen man har, og man settes på prøve ganske ofte. Det passer bra for meg, fordi jeg er nysgjerrig av natur og liker utfordringer. I tillegg finnes det alltid noe å lære.

– Ja, jeg trives, og jeg kommer nok ikke til å slippe jobben med det første, selv om jeg nærmer meg pensjonsalder. Jeg synes det er kjempefint miljø her, men det finnes selvsagt noen dager hvor det er litt tyngre, men det dominerer hverdagen ikke noe særlig.

Hvordan fant og fikk du jobb her?

– Jeg jobbet i Oslo hvor jeg også arbeidet som kvalitetsleder, og pendlet mellom Oslo og Kongsvinger. Tilfeldigvis traff jeg den tidligere kvalitetslederen som jobbet i Norske Backer på bussen, som jeg allerede kjente gjennom bordtennisen. Han nevnte at han kom til å gå av med pensjon innen en viss tid, og da skjønte jeg at det fantes en åpning. Jeg sendte inn søknad før jobben ble utlyst, og fikk napp på den.

Hvilken utdanning/bakgrunn har du:

– I Sverige heter utdanningen min Gymnasium Ingeniør, og det er en fireårig teknisk utdanning.

– Har jobbet for ESSNOR Storkjøkken i over 20 år i samme lokale som Norske Backer nå holder til i. Jeg har også jobbet for Cargoscan.

Hva gjør du på fritiden? Har du noen hobbyer?

– Jeg spiller bordtennis for BTK Kobra. Jeg driver litt som trubadur hvor jeg spiller gitar og synger sammen med min samboer. Jeg har akkurat tatt opp en gammel hobby som radioamatør. Jeg driver også og maler noen bilder iblant, og har også skrevet noen historier. Kom blant annet på 1. og 2. plass i en lokal skrivekonkurranse på norsk. Jeg spiller også bass.


En gøy og helt tilfeldig ting?

Hvor mange land har du besøkt?
–  16-17 land.

Hva er favorittfrukten din? Favorittretten?
– Banan. Julemiddag med ribbe og pølse og full pakke på vinter, og om sommeren er det grilla nakkekoteletter med tilbehør.

Synger du i dusjen? I bilen?
– Synger litt i dusjen. Ja, synger vertfall i bilen.

Hva hører du på i bilen? Musikk, podcast, radio, ingenting?
– Helst Radio Vinyl på radio, men alt etter humør.