I ukene 28-31 har vi stengt grunnet sommerferieavvikling. Ønsker dere en riktig god sommer!

+47 62 82 88 28 | marked@norskebacker.no |

38 flotte år hos Norske Backer AS

I 38 år har Erland Sjønnesen vært på plass i fabrikken til Norske Backer AS klokken seks om morgenen. Det har vært 38 flotte år, synes veteranen.

– Det er vel unødvendig å si ettersom jeg har vært her så lenge, men vi har det veldig fint her på Norske Backer AS. Alt er på stell, det er aldri tull med noe som helst. Sjefer har kommet og gått opp gjennom årene, men arbeidsmiljøet har vært like stabilt og bra hele tiden. Veldig trivelige kolleger, og svært liten gjennomtrekk. Det sier vel det meste, mener Sjønnesen.

Fra anlegg til produksjon

Det var stahet og ståpåvilje som sørget for at Erland Sjønnesen fikk jobb hos Norske Backer AS. På begynnelsen av 1980-tallet var nemlig anleggsarbeid et utpreget sesongarbeid, og den unge anleggsarbeideren Sjønnesen var lei av å gå ledig hele vinteren. Derfor spedte han på inntekten med ekstrajobber for elementprodusenten, som den gang holdt til i lokalene der Coop på Langeland ligger nå.

– Produksjonssjefen spurte om jeg kunne jobbe i påsken. Det var i 1983. Jeg sa at det kunne jeg, men på en betingelse, at jeg fikk fast jobb i produksjonen. Først var det ikke snakk om, men dagen etter ringte han og sa at jobben var min hvis jeg ville ha den. Det ville jeg, og siden har jeg vært her.

Fremdeles aktiv syklist

Erland fyller 59 år i november, men det er det ingen som skulle tro. Det er særlig sykling som har bidratt til at veteranen fortsatt holder seg ungdommelig og sprek.

– Jeg har bestandig likt å sykle. Jeg fikk min første racersykkel da jeg var ni år, og jeg tar fortsatt minst to treningsturer i uka, sier mannen som opp gjennom årene har blitt godt kjent på små og større veier over hele distriktet.

Seks, syv mil er «kosetur» for en gammel, aktiv syklist, som har syklet Birken to ganger, grenserittet tre ganger og «den store styrkeprøven» mellom Trondheim og Oslo halvannen gang.

– «Siste gangen var det et aldeles forferdelig vær. Det blåste så fælt at vi måtte trille sykkelen over Dovrefjell. Da ga jeg meg nede i dala en stann. Det får være måte på!»

Så mørkt på situasjonen

I dag er Erland Kongsvingerpatriot og glåmdøl god som noen, men det satt langt inne. Det var faren hans som tok over et 100 mål småbruk på Slåstad, og som dro med seg en temmelig motvillig Erland på flyttelasset fra Moss. Da så han temmelig mørkt på det, som han sier.

– Jeg var 18 år og kjente ingen her. Jeg tok toget tilbake til Moss hver eneste helg. Men det var en stor fordel her oppe, og det var at det var mye kortere ventetid på å få førerkortet. Så jeg hadde lappen, mens kameratene mine bare hadde bil, ler han.

Det tok et par år før han kom inn i det, som han sier, og i dag trives han som bare det. Småbruket er for lengst solgt ut av familien, Erland Skjønnesen har absolutt ingen interesse av slike ting. Han har hatt like mange sorger og oppturer på Gjemselund som han hadde på Melløs, og da de to lagene fremdeles var på topp i Norge og møtte hverandre til kamp, lot han klokelig både det gule og røde skjerfet ligge igjen hjemme.

Ikke et kjedelig øyeblikk

Det er Tyson som er skyld i at Erland Sjønnesen må opp klokken kvart over fire om morgenen. Den 10 år gamle Staffordshire Bullterrieren lever nemlig opp til navnet sitt, og må luftes grundig hver morgen før matfar drar på jobb. Barna Tine på 35 og Dennis på 25 år har for lengst flyttet hjemmefra. Nå er det bare han, Tyson og samboeren Heidi Bakken som holder til i det romslige rekkehuset på Langeland i Kongsvinger, like i nærheten av der produksjonslokalet til Norske Backer AS lå frem til 2008.

– Arbeidsveien er blitt lenger, men det er ikke langt hit til SIVA, heller. Og det er mye mer spennende å jobbe med spesialprodukter som vi gjør nå enn det vi gjorde i årene før serieproduksjonen ble flyttet til fabrikken vår i Polen, sier mannen som rykket opp til gruppeleder, men som fremdeles gjerne tar i et tak der det trengs i fabrikken.

– «Det er små avstander her på Norske Backer AS, og vi jobber tett sammen, sier gruppelederen, som også traff samboer Heidi på jobben for mange år siden.»

– Vi er tre gruppeledere. Sammen med fabrikksjef Uno Rybråten og salgsingeniør Frank Sparby har vi et planleggingsmøte hver mandag klokken ni der vi går gjennom det vi skal gjøre den uka. Som sagt, ikke et kjedelig øyeblikk her på Norske Backer AS.