Januar er ferdig, og vi i Norske Backer kan endelig puste lettet ut og glede oss over å være ferdige med årets bærekraftsrapportering til Nibe Industrier.
I januar hvert år rapporterer vi inn til vårt morselskap Nibe Industrier AB mange ulike tall. Dette gjør vi for at de skal kunne få en oversikt over hele konsernets totale forbruk og utslipp i henhold til EU taksonomien, samt for å kunne levere en komplett rapport til markedet.
Nye ansvarlige på plass
Vi har gjennomført bærekraftsrapportering i mange år, og de siste årene er det Bengt Olsson som har hatt stålkontroll på rapporteringen, med god hjelp fra flere kollegaer. Da Bengt nå gradvis trapper ned for å til slutt gå av med pensjon, har stafettpinnen gått videre. I år er det bærekraftsleder og markedskoordinator Oda Beate Lerheim og kvalitetsleder Tommy Kristiansen som har fått ansvaret for rapporteringen til morselskapet.
I tillegg til Oda og Tommy, er også daglig leder Tom Owe med på rapporteringslaget. For å sikre mest mulig riktige tall, har det vært en god fordeling av ansvar og område på rapporteringen. Takket være god hjelp fra flere kollegaer, kom de ferske ansvarlige i havn med rapporteringen også i år!
Økonomi, verdikjede og materiell
Hvert år skal det rapporteres om veldig mye forskjellig. Det leveres data om bedriften, dens økonomi, ansatte og trenings/kurstimer. Det rapporteres om verdikjeden og hvorvidt leverandørene har tilhørighet i Europa eller andre steder i verden. Dette er viktig å kartlegge på grunn av store forskjeller i arbeidsvilkår rundt om i verden.
Norske Backer rapporterer også på mengde og type materialer vi har kjøpt inn gjennom året og hvor det er produsert. I løpet av et produksjonsår kjøpes det inn store mengder metaller og det er derfor en stor jobb å innhente disse tallene fra leverandørene. Utfordringen er at vi ofte kun får varenummer og navn, og ikke hvilken sammensetning produktet har. Da er vi så heldige at vi har gode kollegaer som har god kontroll på disse produktene, og vet hvilke materialer som er brukt. Også her må vi kartlegge hvor materialene er produsert ettersom det i ulike land brukes forskjellige energikilder, som videre påvirker utslippsfaktoren ved produksjon.
Hvor mye avfall vi har hatt gjennom året, hvor stort utslipp vi har hatt, hvordan strøm- og vannforbruket vårt har vært skal også rapporteres om. Vi har hatt et stort fokus på mer kildesortering av avfall for å redusere restavfallet vårt, og øke mengden som heller går til resirkulering og gjenbruk. Vi har også i 2024 installert solcellepanel på taket, noe som har ført til en reduksjon av strømforbruket. Generelt sett handler det om å redusere forbruket på disse feltene, fordi dette er begrensede ressurser som skal holde mange flere år fremover.
Det er også en del områder som omhandler lønn, ansettelser, intern karriereutvikling og kjønnsfordelinger. Her handler det om likestilte arbeidsvilkår og betingelser kvinner og menn. Hos oss er det generelt gode arbeidsvilkår for alle, og vi skiller ikke mellom kjønn. Vi har derimot hatt et økt fokus på å få flere kvinner inn i industrien for å jevne ut kjønnsbalansen i bransjen, da den lenge har vært veldig mannsdominert. Vi har også et økt fokus på å få inn yngre krefter, for å jevne ut aldersbalansen i bedriften.
![](https://norskebacker.no/wp-content/uploads/2025/02/kvinner-i-industrien-1200x600-1.jpg)
Estimering, kalkulering og undersøkelser
Det er ikke alltid vi mottar de tallene vi trenger fra leverandørene for å kunne rapportere inn riktig tall. Noen ganger er vi pent nødt til å estimere hvor mye det vi har solgt veier, da vi ikke alltid har tilgang på eller mulighet til å hente inn nøyaktige tall. Andre ganger er det også bare et estimat vi er spurt etter, da det ofte kan være vanskelig å vite de nøyaktige vektene eller antallene.
Andre ganger må vi ned i produksjonen og finne det spesifikke produktet eller materialet og veie det selv, og deretter regne ut hva det veier per stykk eller per m2. Vår dyktige forgjenger på rapporteringen, Bengt, har også lagt et veldig godt grunnlag for Oda og Tommy til å ta over. Her ble det overlevert et utfyllende excel-ark, hvor de fleste formler og vekter allerede er fylt inn.
Grunnlag for videre rapportering
Tidlig i 2024 ble vi endelig godkjent av Science Based Target initiative (SBTi), hvor vi har forpliktet oss til å redusere vårt CO2-utslipp med 40% innen 2030. Allerede første året vi rapporterte på, 2023, hadde vi klart å redusere utslippet med hele 28%!
Tallene vi henter inn til bærekraftsrapporten gir et godt grunnlag for den videre rapporteringen i henhold til SBTi. For oss letter dette mye av arbeidet, da vi allerede har innhentet tallene vi trenger for å føre vårt eget klimaregnskap, som vi tar utgangspunkt i for å finne vårt utslipp.
Vi er forpliktet til å rapportere og redusere utslippet vårt i Scope 1 og 2. Scope 1 omfatter det direkte utslippet vi i Norske Backer har fra vår produksjon, samt biler og maskiner som vi eier. Her kommer blant annet gass, olje, diesel og lignende som vi kjøper inn og bruker i egen produksjon og lignende. Scope 2 omfatter strømmen og fjernvarmen vi bruker.
Selv om vi ikke er forpliktet til å redusere og rapportere på scope 3, som er utslipp vi indirekte er ansvarlige for, skal vi likevel måle dette og gjøre tiltak der vi kan. Et eksempel her kan være å kjøpe mer resirkulert materiale, kjøpe mer bærekraftige transporttjenester og lignende.