Nær 100 års kompetanse I konstruksjonsavdelingen

Nær 100 års kompetanse I konstruksjonsavdelingen

Konstruksjonsavdelingen - bilde

Det er betydelig kompetanse i konstruksjonsavdelingen til Norske Backer AS. Til sammen har de fem ansatte i avdelingen nærmere 100 års fartstid hos el.varmespesialisten.

-Det er store krav til funksjonssikkerhet og kvalitet i vår bransje, og siden vi har som mål å være en kvalitetsleverandør innen elektrisk oppvarming med tilhørende avansert styring, ofte med internasjonale kunder, er vi nødt til å holde oss oppdatert og vite hva vi holder på med til enhver tid, sier konstruksjonsleder Sigurd Bergkvist.

Avanserte løsninger

Norske Backer AS har mer enn 50 års erfaring med å levere markedsledende oppvarmingsprodukter som kombinert med måle- og styreanordninger gir komplette, intelligente løsninger. Det er ytterst sjelden at det blir levert to identiske varmeelementer fra produksjonsanlegget til Norske Backer AS på SIVA i Kongsvinger, og hvert minste produkt har vært gjennom avdelingen til Bergkvist og kollegene hans.

– Som regel er det kundene våre som kommer til oss med et eller annet varmebehov. Med utgangspunkt i denne problemstillingen er det opp til oss å beregne effekt, størrelse og alle andre parametre. Når kunden har godkjent løsningen, og vi har funnet at prosjektet er teknisk gjennomførbart sender vi fra oss produktets teknisk underlag som da er klart for produksjon, forteller Bergkvist.

Kompletterende kompetanse

De fem ingeniørene i konstruksjonsavdelingen har lang arbeidslivserfaring og relevant praktisk bakgrunn, spesialkompetanse, de fleste har fagbrev, og de samarbeider gjerne tett om de mest krevende prosjektene. Ikke sjelden samarbeides det også på tvers av avdelingene i Norske Backer AS, og både salgsingeniørene og produksjonsavdelingen kan være involvert i utviklingen av et nytt produkt.

Fire av konstruktørene har kontorer i hovedfabrikken, og sveiseingeniøren Frank Sparby har kontor i den hallen hvor Norske Backers mekaniske avdeling holder til. Han har spesialkompetanse innen sveising, men har også ansvaret for den mekaniske delen av produksjonen for de fleste av Norske Backers større industrielle produkter.

– Selv om to produkter kan være tilnærmet 95 prosent identiske, vil det nesten alltid være arbeidskrevende spesialtilpasninger som må gjøres for at produktet skal fungere i henhold til sitt tiltenkte formål, sier Sparby.

Rivende utvikling

Konstruktørfaget har endret seg mye. Tidligere tiders tegnebrett med vinkler og linjaler, tekniske tabeller for mekaniske-, termiske- og strømmingsberegninger, har i dag blitt integrert i avansert dataprogramvare som har effektivisert måten konstruksjonsavdelingen til Norske Backer AS jobber på. I kollegiet er det Espen Urne som er den med mest datakompetanse. Han er opprinnelig både bygnings- og dataingeniør, og har full oversikt over alle systemer og programmer som bedriften bruker, og ser til at disse til stadighet oppdateres og utvikles i henhold til eget og kunders behov. En del av konstruksjons- og beregningsprogrammene er egenutviklet av Norske Backer AS.

Espen Urne forteller at da konstruksjonsavdelingen begynte å ta i bruk avanserte 3D-programmer på begynnelsen av 2000-tallet, åpnet dette for helt nye måter å løse problemer på.

– Vi har egne programmer for styrkeberegning og en rekke andre digitale spesialverktøy som gjør at vi kan løse tekniske utfordringer mye raskere og enklere enn før. I noen tilfeller kan dette faktisk åpne for løsninger som rett og slett ikke var mulige uten dette verktøyet, sier Urne.

Lite hyllevare

Det er veldig lite såkalt hyllevare som tilvirkes på produksjonsanlegget til Norske Backer AS. Det er ytterst sjelden at det er snakk om større serier enn fem enheter for større el. varmeprodukter til industriell bruk. Produksjon av større serier er det søsterselskapet Backer OBR i Polen som tar seg av. Men også disse er utviklet hos konstruksjonsavdelingen på Kongsvinger, og tilnærmet alle endringer av polskproduserte produkter med tilhørende tegninger og dokumentasjon, administreres fra Kongsvinger.
– For mer industrielle og komplekse produkter må det til interne drøftinger og utveksling av teknisk underlag mellom oss og kunde før vi kan gi kunden et tilbud på egnet produkt som dekker hans oppvarmingsbehov på en god måte.

Ex sertifiserte produkter

Ole Kristian Såheim, som er fagskoletekniker med bakgrunn fra mekanisk produksjon, står bak utviklingen og sertifiseringen av den Exd sertifiserte varmekolben som Norske Backer nylig lanserte.

– Forskjellen fra de Exe sertifiserte elektriske varmeproduktene som bedriften har produsert en årrekke, og som er basert på en sikkerhetsfilosofi hvor ingen antennelseskilde tillates, så er denne Exd varmekolben konstruert på en måte så en eventuell eksplosjon skal holdes inne i varmekolbens koblingsboks. På den måten vil den ikke utgjøre noen antennelseskilde for en eventuell omkringliggende eksplosiv gassatmosfære. Dette gir oss muligheten for å tilby solide, billigere og samtidig noe mindre og mer håndterbare produkter, forteller Ole Kristian Såheim.

– I tillegg til produktutvikling og sertifisering, så er det et omfattende arbeid å holde seg oppdatert på de europeiske og internasjonale standardene som ligger til grunn for Ex sertifiserte produkter. Jevnlige revisjoner og produktoppdateringer i samråd med blant andre NEMKO og DNV Presafe er nødvendig for å beholde sertifikatene.

Lokale fagfolk

Ved siden av erfaring og kompetanse har de fem ingeniørene på konstruksjonsavdelingen til Norske Backer AS en ting til felles. De er nemlig alle født og oppvokst i nærområdet, Kongsvinger, Eidskog Solør og Odalen. Maskiningeniør Trond Rismoen, for eksempel, trådte sine barnesko på Kirkenær, drøyt tre mil nordover i Glommadalføret. I likhet med Sigurd Bergkvist begynte Rismoen på verkstedet til Norske Backer AS, før han med noe støtte fra bedriften søkte seg til ingeniørutdanning på Høgskolen i Gjøvik.
Som sin kollega Bergkvist ble han værende hos Norske Backer As etter pliktårene.

– Vi har et fantastisk miljø her på Norske Backer AS, og vi synes det er stas at det stort sett er lokale fagfolk her i virksomheten. Vi har veldig lite gjennomtrekk, og det er sjelden noen slutter før de må gå av med pensjon, sier Rismoen, som også synes at fagområdet og ikke minst kundekontakten både er spennende og utfordrende.

Subscribe to our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Del innlegget med andre

Trude

Navn + alder + hvor du kommer fra:

 • Trude
 • 50 år
 • Kommer fra Lørenskog, flyttet til Odalen 1980.
 

Hvor lenge har du jobbet i Norske Backer:

 • Har vært her i 3 år 17. februar.
 

Hvilken stilling har du, og hva gjør du på jobb:

 • Den er egentlig ganske lang – sentralborddame, regnskapsmedarbeider og kontormedarbeider
 • Fakturaer inn og ut er hovedsaken, bestillinger til administrativt, selskapsdame for dem som tar fem minutter pause, ellers er jeg som poteta – kan brukes til alt.

Hva liker du med jobben – trives du?

 • Ja, stortrives.
 

Hvordan fant og fikk du jobb her?

 • Gjennom Aktiv Bemanning. Var her først i 6 måneder gjennom dem fra 17. februar, og fikk deretter fast jobb fra 17. august.
 

Hvilken utdanning/bakgrunn har du:

 • Jeg har ett år på handelskolen, og kom ikke inn på andre året. Jobbet derfor i teknisk etat i et år, og kom deretter inn på andre året på handelskolen. MEN, så ble jeg gravid med tvilling, så jeg slutta på skolen. Siden har det bare vært sånn ymse arbeid før jeg kom hit.
 

Hva gjør du på fritiden? Har du noen hobbyer?

 • Jeg har Teddy, og han er hobbyen min. Ellers spinner jeg fordi jeg har meldt meg på Birken, «så det går i sikling». Også strikker jeg jo da og spiller Candy Crush.
 

En gøy og helt tilfeldig ting?

 • Hvor mange land du har besøkt?
  • Fem land
 • Hva er favorittfrukten? Favorittretten?
  • Jordbær. Lapskaus.
 • Synger du i dusjen? I bilen?
  • Ikke nå når jeg dusjer i fellesdusj, det går ikke. Men jeg synger i dusjen. Ellers synger jeg egentlig ganske mye, overalt egentlig.
 • Hva hører du på i bilen? Musikk, podcast, radio, ingenting?
  • Radio eller Spotify.

Stian

Navn + alder + hvor du kommer fra:

– Stian
– 47 år
– Kongsvinger


Hvor lenge har du jobbet i Norske Backer?

– Siden 2016 – litt over 6 år


Hvilken stilling har du, og hva gjør du på jobb?

– Salg og markedssjef

– Ansvar for salgsavdeling og salgsbudsjett.

– Har kundeansvar for de større kundeavtalene.

– Har og ansvar for markedsaktiviteter og strategier

– Sitter i ledergruppen til Norske Backer.


Hva liker du med jobben – trives du?

– Alle de spennende utfordringene som vi har rent teknisk – alltid nye skreddersydde
produkter og tankevirksomhet for å løse de unike kundenes oppvarmingsbehov.

– Stor endring i samfunnet, med fokus på digitalisering og bærekraft, noe som gjør at
man på både salgs- og markedsavdelinga må henge med på dette.

– Oppriktig interessert i å lære nye ting, noe denne jobben gir både mulighet til og krav om.

– Et godt arbeidsmiljø med gode, dyktige medarbeidere, sånn at det er kjekt å være på jobb.

– Trives du – Ja, trives veldig godt.


Hvordan fant og fikk du jobb her?

– Søkte på en selgerjobb i 2014 og var på intervju, men stillingen ble droppet grunnet
situasjonen i markedet da. I 2016 ble jeg oppringt av daværende daglig leder når jeg
sto å fiska laks i Orkla, fordi han husket meg fra 2014 og lurte på om jeg fortsatt var
interessert i jobben. Jeg kom inn igjen for å ta en prat, og fikk jobb.

– Kom inn i august 2016 som selger, og ble salgssjef litt over ett år senere.


Hvilken utdanning/bakgrunn har du:

– Gikk salg og markedsføring på videregående skole. Etter det har jeg kun jobbet med
salg. Begynte først i Ringnes, deretter gikk over til Coca Cola, så inn i Amedia, videre
til Adecco Salg hvor blant annet Norske Backer var en kunde.
Videre var jeg i Ramirent før jeg begynte her hos Norske Backer.


Hva gjør du på fritiden? Har du noen hobbyer?

– Siste året har jeg kjøpt meg ett oppussingsprosjekt, så har ikke hatt tid til noen andre hobbyer. Ellers er fluefiske hobby nummer en, jeg er glad i å være ute i naturen og sove i telt. Ellers er det litt jakt, også liker jeg å drive på i garasjen med blant annet skruing og snekring.


En gøy og helt tilfeldig ting?

Hvor mange land har du besøkt?
–  12 land.

Hva er favorittfrukten din? Favorittretten?
– Vannmelon. Svineknoke med sursøt saus.

Synger du i dusjen? I bilen?
– Ja og ja

Hva hører du på i bilen? Musikk, podcast, radio, ingenting?
– I hovedsak på radio.

Bengt

Navn + alder + hvor du kommer fra:

– Bengt
– Fortsatt 65 år
– Charlottenberg, Sverige – flyttet hit i 1980

Hvor lenge har du jobbet i Norske Backer?

– Siden 2008

Hvilken stilling har du, og hva gjør du på jobb?

– Kvalitetsleder.

– Jeg driver med teknisk dokumentasjon og jeg er industrivernleder.

– Jeg er ansvarlig for kvalitetssystemet og miljøsystemet, gjennom blant annet sertifiseringer. Jeg er ofte involvert i andre sertifiseringer, selv om ikke dette er mitt hovedansvar.

– Driver også litt med teknisk tegning.

– Jeg skriver en del instrukser, samt sammenstilling av dokumentasjonspakker i prosjektleveranser.

Hva liker du med jobben – trives du?

– Jeg liker at det er veldig uforutsigbare arbeidsdager – det dukker alltid opp nye utfordringer som må løses. Man får brukt hodet og den erfaringen man har, og man settes på prøve ganske ofte. Det passer bra for meg, fordi jeg er nysgjerrig av natur og liker utfordringer. I tillegg finnes det alltid noe å lære.

– Ja, jeg trives, og jeg kommer nok ikke til å slippe jobben med det første, selv om jeg nærmer meg pensjonsalder. Jeg synes det er kjempefint miljø her, men det finnes selvsagt noen dager hvor det er litt tyngre, men det dominerer hverdagen ikke noe særlig.

Hvordan fant og fikk du jobb her?

– Jeg jobbet i Oslo hvor jeg også arbeidet som kvalitetsleder, og pendlet mellom Oslo og Kongsvinger. Tilfeldigvis traff jeg den tidligere kvalitetslederen som jobbet i Norske Backer på bussen, som jeg allerede kjente gjennom bordtennisen. Han nevnte at han kom til å gå av med pensjon innen en viss tid, og da skjønte jeg at det fantes en åpning. Jeg sendte inn søknad før jobben ble utlyst, og fikk napp på den.

Hvilken utdanning/bakgrunn har du:

– I Sverige heter utdanningen min Gymnasium Ingeniør, og det er en fireårig teknisk utdanning.

– Har jobbet for ESSNOR Storkjøkken i over 20 år i samme lokale som Norske Backer nå holder til i. Jeg har også jobbet for Cargoscan.

Hva gjør du på fritiden? Har du noen hobbyer?

– Jeg spiller bordtennis for BTK Kobra. Jeg driver litt som trubadur hvor jeg spiller gitar og synger sammen med min samboer. Jeg har akkurat tatt opp en gammel hobby som radioamatør. Jeg driver også og maler noen bilder iblant, og har også skrevet noen historier. Kom blant annet på 1. og 2. plass i en lokal skrivekonkurranse på norsk. Jeg spiller også bass.


En gøy og helt tilfeldig ting?

Hvor mange land har du besøkt?
–  16-17 land.

Hva er favorittfrukten din? Favorittretten?
– Banan. Julemiddag med ribbe og pølse og full pakke på vinter, og om sommeren er det grilla nakkekoteletter med tilbehør.

Synger du i dusjen? I bilen?
– Synger litt i dusjen. Ja, synger vertfall i bilen.

Hva hører du på i bilen? Musikk, podcast, radio, ingenting?
– Helst Radio Vinyl på radio, men alt etter humør.