I ukene 28-31 har vi stengt grunnet sommerferieavvikling. Ønsker dere en riktig god sommer!

+47 62 82 88 28 | marked@norskebacker.no |

Norske Backer – et industrieventyr på Kongsvinger

Stian Gundersen, salg og markedsføring hos Norske Backer

Norske Backer har en lang og spennende historie. Historien starter på Flisa der en ung gutt, med stor oppfinnertrang vokser opp. Hans oppfinner- og gründerdrøm går via realskolen på Kongsvinger til den tekniske fagskolen i Trondheim og videre over til Canada. Der starter han eventyret for alvor.

Visste du at det var Flisa-karen Christian Backer som fant opp varmeelementet for 100 år siden? I dag benyttes hans oppfinnelse over hele verden, både i private hjem og i industrien. Hans patent brukes blant annet som oppvarmingsløsning i prosessindustrien og til oljeoppvarming og vannoppvarming.

Her får du en kortversjon av Norske Backer-historien.

Prototypen på varmeelementet så dagens lys allerede i 1921, mens Christian Backer jobbet for en professor ved den tekniske høyskolen i Trondheim. Elementet ble kalt Backer-elementet.

Christian Backer fra Flisa var definitivt en stor oppfinner og gründer. At han er fra Kongsvingerregionen og jobbet iherdig for å etablere en fabrikk her, er vi som jobber i Norske Backer svært stolte av, sier salgs- og markedssjef Stian Gundersen.

-Hovedkontoret vårt ligger i Sösdala i Sverige, der den aller første fabrikken ble etablert i 1949. Norske Backer har i dag 57 fabrikker i 21 land og 8.500 ansatte. I Norge er vi til sammen 50 ansatte. Hele Backer-gruppen er eid av Nibe Elements som inngår i konsernet Nibe Industrier, som ligger i Markaryd, Sverige.

Norske Backer på Kongsvinger ble etablert i 1969 og har siden blitt en anerkjent leverandør av avanserte varmekomponenter, til blant annet til offshore-markedet. – De første årene var det i hovedsak masseproduksjon av elementer til husholdningsartikler og varmtvannsberedere.

Oppfinnelsen fikk navnet Backerprosessen

Christian Backer var interessert i forskning, og etter fullført realeksamen i Kongsvinger fikk han jobb som assistent for en professor ved den tekniske høyskolen i Trondheim, i dag NTNU. Der fikk han også muligheten til å foreta videre studier, noe han lykkes svært godt med.

Christian Backers unike oppfinnelse fikk navnet Backerprosessen. Grunnpatentet er fra 1921, og har opp gjennom årene kontinuerlig blitt videreutviklet med en rekke oppfølgingspatenter. Backers mål var å utvikle et produkt som kunne brukes som et varmeelement i en elektrisk kokeplate. Hans idé var at den elektriske kokeplaten skulle bli et alternativ til gasskomfyren, og det er den blitt i aller høyeste grad, i tillegg til mye, mye mer.

Reiste over til Canada

Christian Backer var ikke redd for å satse og utvandret etter hvert til Canada. I Ottawa bygde han opp et anlegg hvor han kunne eksperimentering og videreutvikling sin patent. Det var også her han utviklet et totalkonsept for produksjonsanlegg og begynte å selge lisenser for produksjonskonseptet.

Det ville seg slik at Christian Backer traff sin kone Elsa i Canada. Ettersom hun hadde svenske aner og ressurssterke forbindelser i Sösdala i Sverige, ble den første fabrikken i Europa etablert her etter 2. verdenskrig. Det var godseier Nils Bernerup på Stora Bernstorp og riksdagsmannen Erik Nilsson i Svalöv som engasjerte seg sterkt for etableringen her. Fabrikken fikk navnet Backer Elektrovärme AB.

51 år på Kongsvinger

Backer Elektrovärme AB’s (nå Backer BHV) hovedanlegg ligger fortsatt i Sösdala. I fjor fylte bedriften 70 år. – Etableringen og produksjonen på Kongsvinger startet i 1969 med generell masseproduksjon av varmeelementer til varmeovner, husholdningsartikler og varmtvannsberedere til. I fjor (2019) feiret Norske Backer på Kongsvinger 50-årsjubileum.

Fra Langeland til Siva

I nesten 40 år hadde Norske Backer kontor- og produksjonslokaler på Langeland i Kongsvinger. I 2008 flyttet de virksomheten over til industriområdet på Siva, like utenfor Kongsvinger. Bakgrunnen for flyttingen var behovet for større og mer praktiske lokaler.

>> Les hele den spennende historien om oss her.

Våre milepæler:

1949: Backer starter opp i Sösdala i Sverige.

1969: Norske Backer opprettes og starter sin virksomhet i Kongsvinger med masseproduksjon av varmeelementer.

1996: Norske Backer tok over en avdeling i Pyrox, og startet produksjon av EX-sertifiserte varmeprodukter.

2000: Avdeling i Moss. Vi overtok vår avdeling i Moss som var rettet mot plastindustrien. Vi startet opp med produksjon av bl.a. Mica-elementer.

2003: Vi kjøper opp konkurrenten Termos i Oslo, som produserer varmebatterier.

2006: Overtok Favorit i Oslo, og startet opp produksjon av steatit-elementer.

2008: Flyttet lokasjonen fra Langeland på Kongsvinger til SIVA. Vi flyttet også all volumproduksjon til Backer OBR i Polen.

2014: Overtok Wictec på Kongsvinger og med dette all deres mekaniske produksjon.

2015: Overtok Proko i Oslo, og startet med produksjon av ribberørsovner.

2019: Vi feirer 50 år! 10. april 1969 ble Norske Backer etablert. Vår 50-års dag ble feiret som seg hør og bør med pizza, brus, kaker, taler og utmerkelser.