I ukene 28-31 har vi stengt grunnet sommerferieavvikling. Ønsker dere en riktig god sommer!

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
+47 62 82 88 28 | marked@norskebacker.no |
Sponsorsamarbeid

Sponsorsamarbeid: Barn er viktigst, ungdom er viktigst, A-laget er viktigst!

Likestilling og mangfold står allerede sterkt i Norske Backer, som er stolte over å være sponsorer til KIL Ishockey som jobber for å få med flere jenter og kvinner i sporten. «Vi har hatt senior damelag helt til denne sesongen, men i år fikk vi utfordringer med at vi ikke klarte å stille mange nok til ett damelag,» forteller daglig leder Christer «Chirre» Eriksson.

«Det er interesse blant foreldre for å starte jentelag opp igjen i KIL Ishockey. Noe vi håper på skal skape interesse blant andre jenter, som igjen om noen år vil resultere i et senior damelag,» forklarer Stian Wangen, markedsansvarlig for KIL Ishockey.

Det er viktig for organisasjonen å samarbeide med det lokale næringslivet for å holde medlemskontingenten nede, slik at flere skal ha muligheten til å være med og å prøve idretten. «Dette er jeg veldig enig i og er en av hovedgrunnene til at vi i Norske Backer ønsker å sponse lokale idretter og aktiviteter. At det skal være lavterskel for alle å kunne være med på en aktivitet,» sier salgs- og markedssjef Stian Gundersen. «Et sunt og aktivt lokalmiljø gir både helsegevinster, sosiale gevinster og hindrer utenforskap!»

Vil få med flere jenter

«Vi i Norske Backer er opptatt av inkludering, og er derfor også opptatt av at organisasjoner vi sponser jobber med mangfold,» sier bærekraftsleder og markedskoordinator Oda Beate Lerheim. KIL Ishockey jobber for å få til akkurat dette. «Vi prøver å legge til rette for mer mangfold, blant annet med jentedagen i fjor, turnering for alle jentelag i Norge og et samlelag for flere jenter en dag i uken,» forteller Wangen.

Statistikk fra Norges idrettsforbund viser at det er en skjevfordeling mellom kjønnene i ishockey. Ifølge tall fra 2023 er det omtrent 20 000 registrerte spillere i Norge, hvorav kun rundt 4 000 er kvinner. Dette understreker behovet for tiltak som KIL Ishockeys for å fremme kjønnsbalanse i sporten.

Daglig leder «Chirre» forklarer at organisasjonen har startet opp en nysatsing på jenter. «Dette er noe vi ser er en fremtid og at det er et stort ønske for klubben å kunne til slutt ha et senior damelag,» forklarer han. «Vi har i dag kun ett jentelag, og dette er et jenter U9. Ettersom KIL Ishockey ikke har nok jenter til å ha ulike aldersbestemte lag, er det noen jenter som spiller på andre guttelag.» Klubben håper at ishockey etter hvert skal bli førstevalget for jenter i Kongsvinger, og de jobber kontinuerlig med rekruttering både på jente- og guttesiden. Vi håper med dette at vi sår noen frø for fremtiden med tanke på at vi kan bli flere jenter, forklarer «Chirre».

Mulighetene for jenter til å utvikle seg innen idretten blir bedre og bedre. Foreløpig har vi ikke noen idrettsskole her i Kongsvinger som NTG eller Wang for jenter, da dette krever et visst antall av jenter, noe «Chirre» håper at vil komme om noen år. «Vi har i dag flere skoler i Norge som har tilbud til jenter, og spill i øverste divisjon for damer – Bambusaligaen,» forklarer han. «Vi har hatt, og har flere, jenter fra Kongsvinger som spiller i denne ligaen, og går da på skoler i ulike byer».

Mangfold og likestilling er viktig for sponsorsamarbeidet!

KIL Ishockey har med ukrainske barn som har fått bostedsadresse Kongsvinger, og som har drevet med hockey i Ukraina. De har også søkt støttemidler for å få med flere barn fra blant annet Ukraina som trengte fritidsaktiviteter å være med på. «Vi fikk noe og kunne da støtte med utstyr og diverse,» forteller «Chirre». «Det kan bli ganske dyrt med utstyr og kontingent, og da faller dessverre mange av. Eksempelvis skøyter til 2000kr for et barn på 5 år,» utfyller Sunnqvist. «Bua har et kjempetilbud for at folk skal kunne låne utstyr, slik at folk kan prøve seg uten å kjøpe dyrt utstyr».

«Backer har en filosofi om at vi skal sponse i nærmiljøet på grunn av det sosiale aspektet, og det er derfor viktig at disse midlene blir riktig fordelt i et mangfoldig miljø», forklarer Stian Gundersen. A-lagsspiller Sean Michel Sunnqvist forteller at det er slik at alle skal finne en plass å være, og at det derfor er viktig med lokal idrett på ulike nivå. «Har du flere idretter, har du jo plass til flere. Ikke alle liker å gjøre det samme, noen liker hockey, andre liker å danse eller turne. Og å finne en idrett som kan holde en i aktivitet, gir jo veldig gode helsegevinster på sikt,» påpeker Sunnqvist.

KIL Ishockey er opptatt av at alle skal være velkomne og føle seg hjemme i sporten. «Jo flere jo bedre, litt som NIFs visjon ‘idrettsglede for alle’,» sier Stian Wangen. Wangen og Sunnqvist ser ikke at det kan være noe negativt med å få et større mangfold i sporten. «Hockey er for alle, og som idrett handler det jo om sunne verdier. Det spiller ingen rolle om du er kvinne eller mann, om du er hetero eller homoseksuell, eller hvilken nasjonalitet du har. Vi ønsker jo bare at barn skal kunne ha en plass å høre til og være med,» utfyller Sunnqvist.

Som å ha 20 pappaer

Sunnqvist forteller videre om det gode miljøet som er i idretten. «Jeg ble forelsket i hockey på grunn av miljøet, det var som å ha 20 pappaer, fordi alle støttet opp om hverandre. Så jeg bestemte meg for at dette skulle bli min jobb, og sånn levde jeg i 15 år.» Han forteller videre at det å få drive aktivt og konkurrere, og kjenne at man fikk være i et familiært miljø, var det som gjorde at han falt for idretten, selv om han egentlig var ganske dårlig som smågutt. «Jeg hadde en helt fantastisk trener, som samtidig som han var streng og vi nesten var litt redd for han, elsket vi han også, fordi han var så pedagogisk. Selv om jeg var dårlig, så han meg på hver eneste trening. Han bygde meg opp, gav meg motivasjon til å holde ut,» forteller Sunnqvist videre.

Målsetningen til KIL Ishockey

Hele klubben er en organisasjon, så der skiller vi oss litt ut. «Vi ønsker å bygge et sunt fundament, og bygge sten for sten. Vi må ikke ha det for travelt med å vinne, men ta det gradvis,» forklarer Stian Wangen. «Barna er viktigst, ungdom er viktigst, A-laget er viktigst.» Wangen og Sunnqvist er enige i at det er like viktig at barna vinner, som at de voksne skal vinne med en gang. Det er et viktig fokus i organisasjonen på at dersom det skal satses mye på A-laget, så skal ikke dette gå utover noen andre enn A-laget selv. De må dekke sine egne kostnader.

«Vi ønsker jo å være en utviklingsklubb, så det er jo å utvikle spillere som er vår målsetning,» forklarer Wangen. Videre forklarer han at det nå kommer mange til Kongsvinger på grunn av NTG, i tillegg til at det begynner å bli mange lokale spillere. «Så visst vi klarer å utvikle de og sende de videre til eliteserien, har vi lykkes,» påpeker han. De kan også skryte på seg å ha lykkes med flere kvinner i idretten. «Kongsvinger har jo utviklet mange gode kvinner som har gått videre til landslaget og andre store klubber i Norge», avslutter Wangen og Sunnqvist.