I ukene 28-31 har vi stengt grunnet sommerferieavvikling. Ønsker dere en riktig god sommer!

+47 62 82 88 28 | marked@norskebacker.no |

Bærekraftig – også i de små tingene

Kommer du nå på besøk til oss vil du få kaffen servert i keramikk- og metallkopper, i stedet for plast- og pappkopper. Vi har rett og slett fjernet alle engangskrus fra våre fellesarealer.

Fordi vi vil gjøre både store og små grep i hverdagen – for en bedre klode.

Jeg er så heldig å være bærekraftsansvarlig i Norske Backer. Og når vi sier at vi skal være markedets ledende og mest bærekraftige leverandør av skreddersydde løsninger for elektrisk oppvarming, så forplikter det også i de små tingene.

Derfor bytter vi ut engangskopper i papp og plast. I 2022 kjøpte vi 21 000 pappkrus og 2000 plastkopper! For at det faktisk skal utgjøre en forskjell, er det viktig at engangskoppene erstattes av kopper med god og lang holdbarhet. Alle ansatte har derfor også fått hver sine kopper i metall med navn og logo på, som vil tåle mer enn koppene i keramikk.

I stedet for å ha plastkopper, har vi satt fram gjenbruksflasker til alle ansatte i fellesområdet. Og våre gjester vil få keramikkopper, som kan vaskes opp etterpå.

Dette er et grep som i hverdagen ikke er så stort. Og som ikke har noen stor negativ effekt for besøkende eller ansatte.

Men for kloden vår betyr det mindre avfall. For meg er dette bærekraft i praksis. Er du enig?

Kan kopipapir bety noe da?

En annen ting vi har jobbet med i januar er å bytte kopipapir til mer klimavennlige alternativer. Vi kjøpte 235 pakker med A4 kopipapir og 5 pakker med A3 ark i 2022, som totalt utgjør hele 117 500 A4 ark og 2 500 A3 ark! En tommelfingerregel tilsier at 1 kg med papir resulterer i omkring 1,2 kg CO2 for helt vanlig papir, og totalen på A4-papiret vi kjøpte i 2022 ble ca. 611kg, og ca. 25kg for A3 ark.

Etter en del leting og undersøking, fant vi Paperwise papir.

Dette er et papir som er laget av rent landbruksavfall ved hjelp av 100% grønn energi, hvor hele produksjonsprosessen er karbonnøytral.

En studie gjennomført av IVAM University of Amsterdam fant at ved å bruke dette papiret fremfor vanlig papir, vil vi kunne redusere miljøpåvirkninger med hele 47%!  Dette er også hele 29% bedre enn ved resirkulert papir.

I tillegg til gjennomført studie av universitetet i Amsterdam, har også Paperwise en rekke merkinger og sertifiseringer som underbygger forskningsresultatene fra studien.

Etter at vi fant Paperwise, og så klimafordelene ved å bruke dette, har vi fått vår første levering av Paperwise papir.

Det virker lovende. Både fordi klimautslippet i produksjonen av papiret har vært mindre – og trykk-kvaliteten er minst like god.

Jeg vil gjennom 2023 komme med oppdateringer på små og store tiltak og effekt her på nettsiden.

Så, stay tuned – for mer klimavennlig prat!

Hilsen Oda😊

Oda Beate Lerheim

Bærekrafts- og markedsansvarlig

+47 418 47 763

oda.lerheim@norskebacker.no

 

bildet viser en dame med briller