-Vi stiller strengere krav enn åpenhetsloven gjør

-Vi stiller strengere krav enn åpenhetsloven gjør

bildet viser en dame sittende ved et skrivebord

85 leverandører kan vente en henvendelse fra bærekraft- og markedsansvarlig Oda Beate Lerheim med det første. Norske Backer AS tar nemlig arbeidsvilkår, bærekraft og åpenhet på største alvor, og forventer det samme fra sine leverandører.

Oda Beate Lerheim har travle dager for tiden. Hun har nettopp hatt sitt første møte med bærekraftsrådet, som Norske Backer AS oppnevnte tidligere i vår, og hun la nylig frem en femårsplan for hvordan den tradisjonsrike bedriften skal bli enda mer bærekraftig i årene som kommer. Hun er imponert over hvordan innspillene hennes er blitt tatt imot av både ledelse og ansatte.

Det mest hårete målet vi har satt oss er vel nullutslipp innen 2030 og at vi jobber for å få en stasjon til godstog på SIVA. Men vi er på god vei.

Vi har allerede kjøpt inn papir som er laget av restavfall fra landbruket, og gamle bruk og kast pappkrus er erstattet med bærekraftige kopper av metall. Og i løpet av året skal vi forhåpentligvis installere solcellepaneler på taket. Vi blir mer bærekraftige for hver dag som går, smiler Lerheim.

 

Egen Code of Conduct

Åpenhetsloven er ikke noe nytt og dramatisk for Norske Backer AS. Allerede i 2019 innførte NIBE Industrier, konsernet som bedriften er en del av, en egen «Code of Conducts», som er langt mer omfattende enn det åpenhetsloven stiller krav til.

Dette er et sett med retningslinjer som alle virksomhetene i konsernet og alle underleverandørene våre må følge. Vi ønsker å samarbeide med leverandører som bidrar til vår bærekraftsprofil. Dette vil styrke vårt felles forretningsresultat.

Leverandører og entreprenører spiller en kritisk rolle for vår merkevarebygging og våre høye kvalitetsstandarder. Derfor forventer vi at våre leverandører og underleverandører viser de samme høye etiske standardene som oss. Vi forventer også at våre leverandører og entreprenører krever at deres leverandører og underleverandører følger lignende etiske standarder som beskrevet i dette dokumentet, sier Oda Beate, og forteller at de allerede har sendt ut Code of Conducts til de fleste av underleverandørene for signering.

Det store flertallet av leverandørene våre er utenlandske, og vi ønsker å sikre oss at de følger de samme etiske standardene som vi selv har.

 

Åpenhetsloven

Den nye «Lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold» trådte i kraft 1. juli i fjor. Loven, som til daglig kalles «åpenhetsloven» har til hensikt å «fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i forbindelse med produksjon av varer og levering av tjenester, og sikre allmennheten tilgang til informasjon om hvordan virksomheter håndterer negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold».

Loven pålegger oss også å sjekke leverandørkjeden vår, og å gå underleverandørene etter i sømmene for å forsikre oss om at alt er som det skal være i forhold til ordlyden i denne loven, sier Lerheim.

Spørreundersøkelsen blir sendt ut til de leverandører som ikke tidligere har signert Code of Conducts-skjema, ikke har signert de nyeste skjemaene vi har sendt ut, eller som bare har huket av enkelte av punktene på skjemaet. Dette er med andre ord leverandører vi ønsker å undersøke mer for å være sikre på at de tilfredsstiller våre krav til arbeidsforhold- og miljø, sier Oda Beate Lerheim.

 

Har planene klare

Til nå har ikke Norske Backer AS avdekket negative avvik hos noen av leverandørene, men bærekrafts- og markedsansvarlig Lerheim forteller at bedriften er årvåkne, og har planene klare hvis slike situasjoner skulle oppstå.

 Fremover vil vi prioritere å kartlegge konkrete tiltak, dersom en leverandør ikke svarer på spørreundersøkelsen, ikke gir tilfredsstillende svar på spørreundersøkelsen eller det oppdages vesentlige negative konsekvenser.

Dersom våre videre undersøkelser avdekker store negative avvik og konsekvenser, vil det gjennomføres tiltak basert på alvorlighetsgrad. Ved store avvik vil vi se oss om etter andre leverandører, og slutte å bruke den eventuelle leverandøren med avvik. Ved mindre avvik vil vi sette krav til leverandørene for å gjøre tiltak for å forhindre og forebygge for negative konsekvenser ved å gjøre endringer. Dersom leverandøren tilfredsstiller kravene vil vi beholde virksomheten som leverandør, men dersom leverandøren ikke tilfredsstiller kravene vil vi avlutte samarbeidet og heller finne alternative leverandører av samme produkt. Vi vil gjennomføre undersøkelser kontinuerlig, og vil sende våre Code of Conducts for signering til alle nye leverandører, for å sikre at disse tilfredsstiller våre krav til arbeidsvilkår- og miljø.

 

CTA

 

Subscribe to our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Del innlegget med andre

Trude

Navn + alder + hvor du kommer fra:

 • Trude
 • 50 år
 • Kommer fra Lørenskog, flyttet til Odalen 1980.
 

Hvor lenge har du jobbet i Norske Backer:

 • Har vært her i 3 år 17. februar.
 

Hvilken stilling har du, og hva gjør du på jobb:

 • Den er egentlig ganske lang – sentralborddame, regnskapsmedarbeider og kontormedarbeider
 • Fakturaer inn og ut er hovedsaken, bestillinger til administrativt, selskapsdame for dem som tar fem minutter pause, ellers er jeg som poteta – kan brukes til alt.

Hva liker du med jobben – trives du?

 • Ja, stortrives.
 

Hvordan fant og fikk du jobb her?

 • Gjennom Aktiv Bemanning. Var her først i 6 måneder gjennom dem fra 17. februar, og fikk deretter fast jobb fra 17. august.
 

Hvilken utdanning/bakgrunn har du:

 • Jeg har ett år på handelskolen, og kom ikke inn på andre året. Jobbet derfor i teknisk etat i et år, og kom deretter inn på andre året på handelskolen. MEN, så ble jeg gravid med tvilling, så jeg slutta på skolen. Siden har det bare vært sånn ymse arbeid før jeg kom hit.
 

Hva gjør du på fritiden? Har du noen hobbyer?

 • Jeg har Teddy, og han er hobbyen min. Ellers spinner jeg fordi jeg har meldt meg på Birken, «så det går i sikling». Også strikker jeg jo da og spiller Candy Crush.
 

En gøy og helt tilfeldig ting?

 • Hvor mange land du har besøkt?
  • Fem land
 • Hva er favorittfrukten? Favorittretten?
  • Jordbær. Lapskaus.
 • Synger du i dusjen? I bilen?
  • Ikke nå når jeg dusjer i fellesdusj, det går ikke. Men jeg synger i dusjen. Ellers synger jeg egentlig ganske mye, overalt egentlig.
 • Hva hører du på i bilen? Musikk, podcast, radio, ingenting?
  • Radio eller Spotify.

Stian

Navn + alder + hvor du kommer fra:

– Stian
– 47 år
– Kongsvinger


Hvor lenge har du jobbet i Norske Backer?

– Siden 2016 – litt over 6 år


Hvilken stilling har du, og hva gjør du på jobb?

– Salg og markedssjef

– Ansvar for salgsavdeling og salgsbudsjett.

– Har kundeansvar for de større kundeavtalene.

– Har og ansvar for markedsaktiviteter og strategier

– Sitter i ledergruppen til Norske Backer.


Hva liker du med jobben – trives du?

– Alle de spennende utfordringene som vi har rent teknisk – alltid nye skreddersydde
produkter og tankevirksomhet for å løse de unike kundenes oppvarmingsbehov.

– Stor endring i samfunnet, med fokus på digitalisering og bærekraft, noe som gjør at
man på både salgs- og markedsavdelinga må henge med på dette.

– Oppriktig interessert i å lære nye ting, noe denne jobben gir både mulighet til og krav om.

– Et godt arbeidsmiljø med gode, dyktige medarbeidere, sånn at det er kjekt å være på jobb.

– Trives du – Ja, trives veldig godt.


Hvordan fant og fikk du jobb her?

– Søkte på en selgerjobb i 2014 og var på intervju, men stillingen ble droppet grunnet
situasjonen i markedet da. I 2016 ble jeg oppringt av daværende daglig leder når jeg
sto å fiska laks i Orkla, fordi han husket meg fra 2014 og lurte på om jeg fortsatt var
interessert i jobben. Jeg kom inn igjen for å ta en prat, og fikk jobb.

– Kom inn i august 2016 som selger, og ble salgssjef litt over ett år senere.


Hvilken utdanning/bakgrunn har du:

– Gikk salg og markedsføring på videregående skole. Etter det har jeg kun jobbet med
salg. Begynte først i Ringnes, deretter gikk over til Coca Cola, så inn i Amedia, videre
til Adecco Salg hvor blant annet Norske Backer var en kunde.
Videre var jeg i Ramirent før jeg begynte her hos Norske Backer.


Hva gjør du på fritiden? Har du noen hobbyer?

– Siste året har jeg kjøpt meg ett oppussingsprosjekt, så har ikke hatt tid til noen andre hobbyer. Ellers er fluefiske hobby nummer en, jeg er glad i å være ute i naturen og sove i telt. Ellers er det litt jakt, også liker jeg å drive på i garasjen med blant annet skruing og snekring.


En gøy og helt tilfeldig ting?

Hvor mange land har du besøkt?
–  12 land.

Hva er favorittfrukten din? Favorittretten?
– Vannmelon. Svineknoke med sursøt saus.

Synger du i dusjen? I bilen?
– Ja og ja

Hva hører du på i bilen? Musikk, podcast, radio, ingenting?
– I hovedsak på radio.

Bengt

Navn + alder + hvor du kommer fra:

– Bengt
– Fortsatt 65 år
– Charlottenberg, Sverige – flyttet hit i 1980

Hvor lenge har du jobbet i Norske Backer?

– Siden 2008

Hvilken stilling har du, og hva gjør du på jobb?

– Kvalitetsleder.

– Jeg driver med teknisk dokumentasjon og jeg er industrivernleder.

– Jeg er ansvarlig for kvalitetssystemet og miljøsystemet, gjennom blant annet sertifiseringer. Jeg er ofte involvert i andre sertifiseringer, selv om ikke dette er mitt hovedansvar.

– Driver også litt med teknisk tegning.

– Jeg skriver en del instrukser, samt sammenstilling av dokumentasjonspakker i prosjektleveranser.

Hva liker du med jobben – trives du?

– Jeg liker at det er veldig uforutsigbare arbeidsdager – det dukker alltid opp nye utfordringer som må løses. Man får brukt hodet og den erfaringen man har, og man settes på prøve ganske ofte. Det passer bra for meg, fordi jeg er nysgjerrig av natur og liker utfordringer. I tillegg finnes det alltid noe å lære.

– Ja, jeg trives, og jeg kommer nok ikke til å slippe jobben med det første, selv om jeg nærmer meg pensjonsalder. Jeg synes det er kjempefint miljø her, men det finnes selvsagt noen dager hvor det er litt tyngre, men det dominerer hverdagen ikke noe særlig.

Hvordan fant og fikk du jobb her?

– Jeg jobbet i Oslo hvor jeg også arbeidet som kvalitetsleder, og pendlet mellom Oslo og Kongsvinger. Tilfeldigvis traff jeg den tidligere kvalitetslederen som jobbet i Norske Backer på bussen, som jeg allerede kjente gjennom bordtennisen. Han nevnte at han kom til å gå av med pensjon innen en viss tid, og da skjønte jeg at det fantes en åpning. Jeg sendte inn søknad før jobben ble utlyst, og fikk napp på den.

Hvilken utdanning/bakgrunn har du:

– I Sverige heter utdanningen min Gymnasium Ingeniør, og det er en fireårig teknisk utdanning.

– Har jobbet for ESSNOR Storkjøkken i over 20 år i samme lokale som Norske Backer nå holder til i. Jeg har også jobbet for Cargoscan.

Hva gjør du på fritiden? Har du noen hobbyer?

– Jeg spiller bordtennis for BTK Kobra. Jeg driver litt som trubadur hvor jeg spiller gitar og synger sammen med min samboer. Jeg har akkurat tatt opp en gammel hobby som radioamatør. Jeg driver også og maler noen bilder iblant, og har også skrevet noen historier. Kom blant annet på 1. og 2. plass i en lokal skrivekonkurranse på norsk. Jeg spiller også bass.


En gøy og helt tilfeldig ting?

Hvor mange land har du besøkt?
–  16-17 land.

Hva er favorittfrukten din? Favorittretten?
– Banan. Julemiddag med ribbe og pølse og full pakke på vinter, og om sommeren er det grilla nakkekoteletter med tilbehør.

Synger du i dusjen? I bilen?
– Synger litt i dusjen. Ja, synger vertfall i bilen.

Hva hører du på i bilen? Musikk, podcast, radio, ingenting?
– Helst Radio Vinyl på radio, men alt etter humør.